Saana%20ja%20tyt%C3%B6t-normal.jpg

Saana itse kertoo viikonvaihteesta tyttölaumassa.

Kello oli seitsemän sunnuntaiaamuna, oranssi raita vilkkui taivaalla mäntyjen takana. Keitimme emännän kanssa aamukahvia. Silloin ovelta kuului hento koputus. Emäntä luuli, että kolmiapilan pienin lehti, Esteri, oli jo herännyt, mutta oven takana seisoikin naapurin Johanna, joka tuli leikkimään meidän tyttöjen kanssa. Voi sitä riemua, kun menimme heitä herättämään. Hyppäsin sohvalle levitettyyn sänkyyn Johannan perässä. Tein tytöille aamupesut nuolemalla posket, siitä se ilonpito alkoi. 

Menin ensin järven rantaan lähettämään tyttöjen kanssa pullopostia. Se homma oli jäänyt eilisiltana kesken. Sitten vasta ehdimme aamupalalle. Minä hotkin kiireellä murojani, eivätkä tytötkään kauaa viivytelleet, sillä heillä oli kiire purolle. Tiedän jo hyvin reitin, kun käymme siellä emännän kanssa melkein joka päivä, niinpä juoksinkin joukon ensimmäisenä. Tytöt kutsuivat paikkaa Kristallipuroksi, kiersivät reunalla, ja minä ravasin siltapalkkia edestakaisin. Esteri, jolla oli tainnut aamupala jäädä vähän kiireessä kesken, nyppi polun varresta mustikoita ja ketunleipiä.

Sitten menimme sänkipellolle tanssimaan. Inkerillä on ollut koulussa jo nokkahuilua ja hän soitti kivellä avaralla pellolla. Ääni kaikui kauas kuulakkaassa aamussa. Toiset tytöt tanssivat Inkerin ohjeiden mukaan. Inarillakin oli tietysti koreografiaan sanottavansa, hän kun käy balettikoululua. Emäntä piti erityisesti kun esitimme Jumala loi-virren ja tanssin. Hän istui rapuilla katselemassa ja sanoi, että esitys olisi pitänyt kuvata youtubiin. Minulle ei kukaan muistanut sanoa, miten olisi pitänyt esittää, niinpä roikuin vain  housunlahkeissa piikkihampaillani.

Kävimme vielä rajaamassa metsässä vihreällä villalangalla kuusikosta tontin, se oli mäyrän mylläämä sammalikko. Nyt voidaan samalla tarkkailla, miten mettisika laajentaa meidän paikassa möyrimistään.

Sisällä tytöt alkoivat suunnitella ensi kesäksi harrastusleiriä.  Siellä on emännän sanojen mukaan moderni ote: each one teach one, siis kukin opettaa toistaan. Inari olisi siellä tanssinopettaja, Inkeri pitäisi kuoroa ja Johanna taisi haluta uintia ja partiota.  Emännälle jäi lättykestien pitäminen, ja Esterille herkuttelu. Minun kohdalleni listaan ei kirjoitettu vielä mitään, vaikka osaisinkin opettaa tytöille hyvin nuuskimista, pomppimista ja kerjäämistä.

Sitten talo tyhjeni yhdellä ovenavauksella. Johanna hieman mietti kotiin menemistä, sillä hän oli aamuhämärissä  lähtiessään kiinnittänyt lapun yläkerran portaiden kaiteeseen, että anteeksi, etten kysynyt, mutta nyt minä lähden  naapuriin leikkimään. Kaikkien mielestä se kuulosti oikein hauskalta tyttökirjameiningiltä.

Minulle alkoi arki. Emäntä osoitteli tiukkana vessapapereita. Hän kuului sanovan, että pentu oli jo kolme päivää sisäsiisti, mutta nyt kun se touhusi tyttölaumassa, unohti hetkessä kaikki taitonsa.

Näin juuri kävi, mutta täytyy sanoa, että meno oli sen arvoista!