Koirat%20ovat%20ihmisi%C3%A4-normal.jpg

Saana-koira itse kertoo.

Meillä pyöri pitkin päivää  väkeä. Nahkasisko tuli heti aamulla tuomaan likkojen hoitotavaroita. Heittäydyin onnesta Nahkasiskon edessä eteisen lattialle ja haroin käpälillä ilmaa. 
Melkein heti Nahkasiskon jälkeen tuli Nahkatäti. Hau-hau, miten iloinen tapaaminen! Taas pyörin tulijan ympärillä, näytin mahanahkaani ja kiemurtelin selälläni lattialla.
Mutta kaikkein onnellisin olin, kun likat tulivat. Karoliina tuli koulusta reppuineen, ja Lauriina hoidosta. Kuljeskelin silloin emännän kanssa pihalla taluttimessa ja kiedoin Karoliinan taluttimeen monin kerroin. Pikku-Lauriina otti kuononi käsiensä väliin ja pussasi minua monta kertaa kirsun päälle. Minä puolestani lipaisin häntä nenälle. Lurps, lurps! 

Isäntää nauratti touhuni ja sanoi, että eilen Yle uutisissa oli ollut juttua amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa oikein viisas mies oli sanonut, että koirat ovat ihmisiä.
Emäntä ei käsittänyt ollenkaan. - Jos koirat ovat ihmisiä, niin minä kai olen sitten koira, hän päätteli.

Kuulemma tutkija Berns oli yrittänyt selvittää, mitä koirat ajattelevat. Oli selvitetty miten me koirat erottelemme tuttuja ja outoja hajuja. Sekä koirilla ja ihmisillä on jännänniminen aivojen osa, häntätumake. Se alkaa toimia, kun ihminen tai koira kokee mukavia asioita. Tuttujen ihmisten haisteleminen ja tapaaminen niin kuin minulla tänään, saavat molempien häntätumakkeet oikein villiintymään. Samoin ihmisillä ja eläimillä häntätumake riemastuu hyvästä ruuasta.
Ihmisten häntätumake pitää lisäksi vielä kauneudesta ja musiikista.

Emäntä, isäntä ja Nahkatäti istuutuivat syömään. Pöydässä oli tarjolla punajuurta, porkkanaa ja lanttua.
- Kyllä on hyvää, ihasteli Nahkatäti.
- Syksyn juurekset ovat herkullisia, kun ne ovat tuoreita, emäntä sanoi.
- Ja kauniitakin ne ovat, Nahkätäti jatkoi. 

Kuuntelin pöydän alla ihmisten puheita, ja ajattelin, että hau, hau, nyt se häntätumake toimii ihmisilläkin. 
Miten se viisas tutkija sanoikaan? Niin samanlaista ihmisten ja koirien hyvä mieli on, että meitä koiria voi suorastaan verrata ihmislapsiin.
Hmm, koirat ovat siis myös ihmisiä!

Koko artikkelin voit lukea tästä.